<!-- signon --> <STYLE type=text/css>A { TEXT-DECORATION: none } A:visited { TEXT-DECORATION: none } A:hover { COLOR: #ff8000; TEXT-DECORATION: underline } A:active { TEXT-DECORATION: none } </STYLE>

המסע | מאמרים | גלריה  

Tuesday, July 18, 2006

לובלין - קרקוב




היום הרביעי - מסע אל החסידות.
נוסעים דרומה לעיר ליז'נסק
.
רבי אלימלך מליז'נסק
מגדולי רבני החסידות - 1717 - 1787נולד לאביו ר' אליעזר ליפא בשנת תע"ז (1717). להוריו, יהודי כפר עשירים, בעלי צדקה ואוהבי מצווה, היו שבעה בנים ושנים מהם: רבי אלימלך ורבי זוסיה התמסרו עוד מימי ילדותם ללימוד תורה, נגלה ונסתר. מצעירותם נהו אחר תורת האר"י, נהגו לפיה גם למעשה ושנים מספר ערכו שניהם יחד "גלות". עם התפשטותה של התנועה החסידית נספח אליה רבי זוסיה, ובהשפעתו הצטרף אליה גם אחיו. שניהם היו לתלמידיו המובהקים של המגיד ממזריטש.
ספרו "נועם אלימלך" (לבוב תקמ"ח) הוא מספרי-היסוד של החסידות.

לנצוט
כחצי שעה מדרום לליז`אנסק מצויה אחת העיירות היפות בפולין. בית העלמין הרוס. לנצוט היא יעד תיירותי מקובל בעיקר בזכות הטירה של הגראף פוטוצקי ובזכות בית הכנסת ששרד.

...כעת נספר שבעיירה שלנו היה גם גרף (נסיך) בשם פוטוצקי. הוא היה עשיר מאוד. היו לו ארמונות פאר,סוסים גזעיים,בית ספר לרכיבה,עדרי פרות כולם אותו צבע, כלבי ציד, כמו כן הייתה לו כרכרה עשויה בטעם טוב רתומה לשישה סוסים גזעיים וברגע שהוא היה עובר את העיירה עמד בכרכרה במדי שרד חצוצרן והיה מנגן בכדי שתושבי העיירה יוכלו להתבונן בו.
הוא היה בן אדם טוב והיה עוזר ליהודי העיירה ובחגים היה בא לבית הכנסת בכדי לאחל חג-שמח.

מתוך 'לנצוט העיירה שלי'

בית הכנסת בלנצוט
Lancut,17, Sobaeskaego St.
בית הכנסת בעיר (כיום מוזיאון) הוא מהיפים בפולין. בשנים האחרונות שוחזרו חלק מהעיטורים על ידי סטודנטים מקומיים לאומנות. בצד בית הכנסת מצוי חדר קטן בו התפלל "החוזה מלובלין" בתקופה בה היה מנודה עקב דבקותו בחסידות.
מצגת העיטורים בבית הכנסת בלנצוט

ארמון גרף פוטוצקי
בסמוך לבית הכנסת בלנצוט נמצא ארמון משפחת הגראף פוטוצקי. בחזית הארמון גן רחב ידיים.

קז'ימיז' דולני
העיירה ק"ד ממוקמת במקום ציורי בין הגבעות על גדות נהר הויסלה, לא הרחק מהעיר לובלין והיא מבין היישובים העתיקים בפולין. במאה ה14- רכש את הכפר (שאז נקרא "וייצ'נה וולה") מלך פולין קז'ימייז' הגדול ומכאן שמה "קז'ימייז' דולני" (ק"ד). בתקופת המלך קז'ימיר הגדול (1307-1333), שהיה המלך השני של פולין המאוחדת, הייתה בק"ד קהילה יהודית מאורגנת. המלך הרחיב את זכויות היהודים בעיירה והסדיר את פעילותם הכלכלית. מכאן האגדה הידועה על פילגשו היהודיה של המלך – אסתרק'ה, שתרמה לבית הכנסת בעיירה כפי יכולתה. היהודים באותה תקופה מילאו תפקיד חשוב בפיתוח העיר והאזור בתור סוחרים ומלווי כסף אבל גם בתור יצואנים של תברואה ועצים לדנציג, יהודים אחרים לקחו את הפיקוח על המסים העירוניים והמכס מידי השלטונות.
בתמונה קיר המצבות בקז'ימייז' דולני
אל בית הכנסת הנמצא במרכז העיירה נכנסים דרך חנות פרחים. בית הכנסת משמש היום כבית קולנוע, מסך הקרנה גדול על הכותל הדרומי וחורים מרובעים בכותל הצפוני מאחוריו עומדת מכונת ההקרנה.
מבנה בית הכנסת שבחזיתו המזרחית שעון שמש שמור אבל ריק מכל ריהוט, התקרה עשויה עץ אומנותי.
קרא יותר על קז'ימיז' דולני ...

לינה במלון Galicya Krakow
מלון קטן ממוקם כ 25 דקות הליכה ממרכז קרקוב החדרים נקיים מאד, בגודל סביר, לא ממוזגים אבל מאובזרים עם מאוורר אישי בימים חמים. השרות אדיב מאד, יש חיבור לאינטרנט ללא תשלום בחדר הועידות ובתשלום בחדר.
ארוחת הבוקר עשירה וכוללת גבינות, ביצים, ירקות, עוגות ועוד.
בחזית המלון לכוון החנייה מרפסת נחמדה בה מגישים ארוחות קלות וקפה.

תפילת ליל שבת בבית הכנסת של הרמ"א
כניסת השבת ב 21:30 בערך. אנחנו מגיעים לתפילה שעה קודם ברכב והנה התפילה כבר התחילה. בבית הכנסת כ 20 מתפללים רוב הנוכחים הם אורחים מיעוטם מקומיים [לא ממש - הם יוצאי רוסיה שהתיישבו בקרקוב אחרי מלחמת העולם השנייה] מארגנים מניין שני בנוסח 'בני עקיבא' התהודה באולם מיוחדת, גם חזנים 'ללא קול' נשמעים היטב.
לאחר התפילה מקבלים ממרים הסבר על בית הקברות הצמוד לבית הכנסת [מביטים בו מחלון עזרת הנשים] נכנעים לשומר המאיץ בנו לסיים ויוצאים לכיכר המלאה בסממנים יהודיים, אפילו הגדרות בערוגות הגינון מפורזלים במגיני דוד.

ארוחת ערב [ערב שבת] במסעדה ברובע היהודי.
המסעדה ברובע היהודי מול בית הכנסת של הרמ"א לא כשרה. עורכים עבורנו שולחן ארוך, לדתיים מוגשת ארוחה בשרית מלאה תוצרת 'מבושלת' מבוא חורון [2 סוגי בשר, 3-4 תוספות] קידוש, זמירות שבת, 'שיר ה מ עע ל ו ת', ברכת המזון והליכה מרעננת למלון דרך הרובע היהודי העתיק, בשולי ארמון ואוול חוצים את הנהר, עוד 15 דקות הליכה לאורך הגדה, עוד קצת ואנחנו במלון.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home